Blog

Programozóként a munkaerőpiacon – „Azt hittük, ezt már nem lehet tovább fokozni, dehát úgy tűnik mégis lehet!”

IT-munkaeropiac

Programozóként a munkaerőpiacon – „Azt hittük, ezt már nem lehet tovább fokozni, dehát úgy tűnik mégis lehet!”

Az év eleje sokak számára a munkahelyváltás időszaka. Ilyenkor még dolgozik bennünk az újévi lendület és a szakmai előrelépés iránti vágy is. Akár IT szférában dolgozunk, akár most akarunk belevágni fejlesztői karrierünk építésébe, mielőtt felmondanánk munkahelyünkön, érdemes tájékozódni a munkaerőpiac állapotáról. 

Egy korábbi webináriumunk alkalmával három szakértőt kérdeztünk az IT szakma helyzetéről a koronavírus járvány után, aminek hatásait napjainkig érezzük. Legyen szó a home office általánossá válásáról, a fejlesztői bérek és bérigények alakulásáról, vagy akár a munkahelyváltási szokásokról. Idén tovább árnyalja a képet a jelentős infláció, amivel sok cég nehezen tudja tartani a lépést a béremelések tekintetében. Így várhatóan megnő majd azoknak a száma, akik nemcsak karrier, hanem megélhetés szempontjából keresnek új munkahelyet. 

 

A járvány hatása a programozó szakmára

A koronavírus járvány 2020-ban egyszerre nyomta tövig a gázt és a féket. Egyrészt hónapokra takarékra kapcsolt a világ, az emberek igyekeztek egészségesek maradni, mind fizikailag, mind mentálisan a széleskörű utazási korlátozások és helyi karanténok miatt. A vállalkozások pedig egy közelgő gazdasági visszaesésre spóroltak, ahogy tudtak, hiszen senki nem tudta hogy lesz tovább. Másrészt óriási lökést kapott a technológia, mivel megnövekedett a kereslet az online csevegőprogramok, projektmenedzsment és konferencia eszközök iránt. Nem utolsó sorban pedig sok olyan cégnél vált kötelezővé a home office, ahol korábban el sem tudták képzelni ezt. 

“Én először arra számítottam, hogy jön ez a járvány és majd rengeteg ember elveszíti a munkáját és rengeteg programozó fog az utcán futkosni, hogy munkát találjon. Sőt aztán volt egy olyan gondolatom is, hogy akkor most majd elkezdenek lemenni a programozói bérek” – emlékezett vissza 2020 elejére Spiller László Adrián, senior toborzási és karrier tanácsadó a beszélgetés során. – “Ehhez képest nagyjából 20%-kal emelkedtek a piacon a bérigények. Aztán azt láttam, hogy az igény az IT szakemberek, főleg a szoftver- és alkalmazásfejlesztők iránt igencsak megnövekedett.

“Azt hittük, hogy itt van ez a digitalizációs hajsza, ugye digitalizálják a gyártási folyamatokat, a banki folyamatokat, az IoT van az otthonokban is és, hogy ezt már nem lehet tovább fokozni. Dehát úgy tűnik, mégis lehet!”

Nemcsak a vállalatok, hanem a munkavállalók hozzáállásában is jelentős változás indult útnak. A kezdeti bizonytalan hónapok után 2021 végére ugyanis nagyjából minden visszatért a régi kerékvágásba. Vagy a home office, vagy annak hiánya, esetleg régóta szunnyadó, de a karantén alatt kiélesedő problémák, illetve magasabb bérigény miatt újra mozgolódni kezdett a munkaerőpiac.  

“Az emberek megélték a lezárásokat, rájöttek, hogy jó, hogy van egyfajta biztonság, de nem kell feltétlenül leragadni annál a cégnél, ahol vannak.” – Magyarázta Nagy Gergő, a Shapr3d nevű magyar Tech startup Head of Recruitmentje, aki pályafutása kezdete óta tech recruitmenttel foglalkozik, hazai és nemzetközi piacon egyaránt.

2023-ban ismét nagy munkahelyváltási hullámra számíthatunk, csak épp a növekvő infláció és a megélhetési költségek emelkedése miatt. Habár a Grafton Salary Guide kutatása alapján az IT szektorban dolgozókat érinti egyelőre a legkevésbé a probléma, az már régóta világos, hogy a legnagyobb fizetésemelést a munkahelyváltással lehet elérni. A távmunkának köszönhetően, amit a Covid tett elfogadottá széleskörben pedig már helyhez sem vagyunk kötve.  

“A szakemberek is rájöttek, hogy tök jó lehetőség, mert vidékről is simán lehet egy budapesti cégnek dolgozni. Szerintem ez nagyon érdekes vonalakat pendített meg a piacon.” – Jegyezte meg Kaszt Péter, aki informatikusból lett Recruiter és több mint 10 éve foglalkozik programozók toborzásával Magyarországon és szerte Európában. 

Melyek a legkeresettebb nyelvek/skillek

“Gyakorlatilag, ha valaki nem valami nagyon ritka ezoterikus nyelvet választ, mint fő nyelv, akkor ő alighanem keresett lesz Magyarországon is és külföldön is. Aztán ott vannak a különböző vonulatok, hogy épp mi a divat, a Python, Typescript, a Java ugye örökzöld főleg a bankoknál, de mostmár ott is nyitnak a másfajta technológiai stackre például C++, C, beágyazott vonalon. Szóval nem igazán lehet mellélőni. Szerintem mindenki az alapján válasszon, hogy ő miben konfortos.” – Adott tanácsot a munkahely, vagy pályaváltáson gondolkozó munkavállalóknak Péter, aki jelenleg a TalentStack co-foundere, és a TIER Mobility-t segíti az itthoni bővülésben. Ha pedig ideje engedi Python nyelven programozgat. 

Ha pedig már említettük a Pythont, érdemes szót ejteni a Machine Learningről is. A témára Gergő is rákontrázott a beszélgetés folyamán: “Annyira megindult a Machine learning és az AI vonal is a pénzügyi szektorban, hogy egyre jobban megjelent a Python is.”

Sok vállalat pedig arra is veszi az időt, energiát és pénzt, hogy maga nevelje ki saját szakembereit. Egyre több helyen kapnak így jelentős szerepet a gyakornoki és junior mentorprogramok, valamint a céges finanszírozású képzések. 

A Webuni szervezésében induló technológiai képzéseken is részt vehetsz céges finanszírozásban. Erről bővebb tájékoztatót találsz honlapunkon, ahol többek között Python, AI, Data Analyst, Java, C#, JavaScript és számos más fejlesztői nyelvből találsz képzéseket. 

Mennyire az számít, hogy ki mennyi programozói nyelvet ismer?

“A legtöbb szerepkörben szerintem egy nyelv nem elég. Legalább egy scipt nyelvet, vagy egy olyan nyelvet, amiben nem kell órákig buildelni érdemes ismerni az embernek a főnyelv mellé.

A piac 95%-ában senkit nem érdekel, hogy van-e papírod az adott nyelvről. Meg fogják kérdezni, hogy tudsz-e benne programozni és azt elég jól körbejárják veled 1-2 óra alatt, esetleg adnak egy próbafeladatot, amit otthon, vagy egy online felületen elkészíthetsz.” 

“Ha nincs iparági tapasztalatod, akkor legyen egy hobbiprojekted, amit be tudsz mutatni. hogy igen, nekem nincs 1 év szakmai tapasztalatom, de itt van három projektem, amiket összeraktam ezekben a nyelvekben, githubon meg tudjátok nénzi.” – Tanácsolja Péter a pályakezdőknek, vagy az új technológia iránt érdeklődőknek.

“Arra is biztatnám a juniorokat, hogy ne riadjanak meg attól, ha az van kiírva egy álláshirdetésnél, hogy 1-2 év szakmai tapasztalattal. Ha úgy érzik, hogy rendelkeznek a megfelelő tudással, és ezt át is tudják adni egy interjún, akkor az az 1-2 év nem lesz blokkoló a kiválasztási folyamatban.” – tette még hozzá Gergő biztatásként. 

Ha munkahelyváltás előtt állsz, tech stacked bővítése, vagy meglévő tudásod felelevenítése jó nulladik lépésnek bizonyulhat. A tanulást pedig érdemes még az év elején elkezdeni, amikor tart az újévi lelkesedés, a Webuni képzéseivel ráadásul akár 3 hónap alatt átfogó tudást szerezhetsz egy új technológiából. 

Hírlevél feliratkozás

Az adataim megadásával elfogadom a Cubix Institute of Technology adatkezelési tájékoztatóját.
Oszd meg, ha tetszett:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Beiratkozás most!

Vezetéknév *
Email *
Keresztnév *
Telefonszám *
Válassz kezdés időpontot
Fizetési mód *
Számlázási név
Irányítószám
Cím (utca házszám)
Ország
Város
Cégnév
Adószám

* Az adataim megadásával elfogadom a Cubix Institute of Technology adatkezelési tájékoztatóját.

Are you interested, but have a few questions?​

Fill out this form and we will get back to you and answer all your questions.

Please select form to show
By providing your data, you accept the Cubix Institute of Technology Privacy Policy.

Szeretnék értesülni a következő elérhető tanfolyam időpontjáról.​

Az adataim megadásával elfogadom a Cubix Institute of Technology adatkezelési tájékoztatóját.

Érdekel, de van néhány kérdésem.

Add meg elérhetőségedet és hamarosan jelentkezünk további információkkal a képzéssel kapcsolatosan.

Az adataim megadásával elfogadom a Cubix Institute of Technology adatkezelési tájékoztatóját.

Are you interested, but have a few questions?​

Fill out this form and we will get back to you and answer all your questions.

Please select form to show
By providing your data, you accept the Cubix Institute of Technology Privacy Policy.

Enroll Now!

Fill out this form and we will get back to you and answer all your questions.

First Name *
Email *
Last Name *
Phone number *
Choose starting date
Payment Method *
Billing Name
ZIP
Address
Country
City
Company
TAX Number

* By providing your data, you accept the Cubix Institute of Technology Privacy Policy.