Blog

Felhő technológiákról szakértőkkel: „Ez egy olyan játszótér, amire nem kell várni, hogy felépítsék”

cloud-services-scaled

Felhő technológiákról szakértőkkel: „Ez egy olyan játszótér, amire nem kell várni, hogy felépítsék”

A felhő technológiák az IT egyik legdinamikusabban fejlődő területe, ami a felhasználók és fejlesztők számára egyaránt számos előnnyel jár. 2021. szeptember 9-én egy élő webinárium keretében ismerkedtünk meg jobban kialakulásával, végigkövettük fejlődését napjainkig és bepillantottunk egy kicsit a jövőjébe. Segítségünkre volt ebben három szakértő vendégünk, Bikki Gergely, freelancer .NET, Node.js és Cloud Native fejlesztő, Holler Kristóf, junior Cloud Architect, valamint Szabó Gergely, Cloud Native expert, aki több, mint tíz éve foglalkozik cloud fejlesztéssel.

Vendégeink többek között megosztották velünk első szárnypróbálgatásaikat a felhő fejlesztés területén, valamint sorra vették velünk az ebben rejlő kihívásokat és lehetőségeket. Ha kíváncsi vagy a beszélgetésre, kattints az alábbi videóra és nézd vissza Youtube csatornánkon az egészet. Ha pedig csak pár perced van, görgess lejjebb összefoglalónkért!

Miért éppen a Cloud fejlesztés?

Annak ellenére, hogy a felhő technológiák elsajátítása viszonylag egyszerű a programozói alaptudással rendelkezők számára, mindhárom vendégünk egyetértett abban, hogy a legtöbb IT területhez hasonlóan a cloud fejlesztéshez is szükséges egyfajta affinitás. Megéri azonban a belefektetett időt és energiát, főleg napjainkban, amikor a legtöbb cég a helyhez kötött rendszerek helyett a felhőbe migrálja alkalmazásait. Legyen szó belső céges szoftverekről, vagy a felhasználók számára készült applikációkról. 

“A Cloud használata gyakran egy üzleti követelmény. Ők döntik el, hogy márpedig, amit fejlesztesz, az felhőben lesz üzemeltetve” – mondta Szabó Gergely, aki több, mint tíz éve foglalkozik cloud fejlesztéssel. 

Esetében saját döntés volt a felhő alapú technológiák kipróbálása még 2009 körül, amikor is egy projekt erejéig a saját szórakoztatására úgy döntött, a Ruby on Rails keretrendszert fogja használni. “Ehhez szükség van mindenféle adatbázisra, meg Ruby Scriptekre, és volt egy Heroku nevű alkalmazás, ami a mai napig létezik, ahol meg tudtam oldani,  hogy kiadtam egy parancsot a laptopomon és a felhőben egyszerűen csak elindult az a program, amit én írtam. Ott volt az adatbázis, ott volt az alkalmazás, ha akartam skálázni, mert hirtelen nagyon sokan akarják használni, akkor azt meg tudtam tenni és lenyűgözött, hogy ahhoz, hogy eljussak egy deployolt alkalmazáshoz, három-négy parancs elég.”

További két vendégünk is egyetértett vele abban, hogy ha fejlesztői döntésen alapul a felhő technológiák használata, a deployment, a könnyű létrehozás és törlés, valamint a skálázhatóság a legfontosabb előnyök közé tartoznak. Bikki Gergely ezen kívül kiemelte a költségoptimalizálást is, hiszen a serverless megoldások akár a nullára is vissza tudnak skálázódni, amikor senki nem használja őket, de az egekbe is szökhetnek, ha épp sokan veszik őket igénybe. Emiatt kiválóak back office alkalmazásokhoz és automatizáló eszközökhöz is. 

Mit tartogat a felhő technológiák jövője?

“Ugyan itthon még kevésbé elterjedt a serverless fejlesztés, külföldön már teret hódít” – mondta Bikki Gergely, freelancer fejlesztő, aki többek között Cloud Native technológiákkal foglalkozik napi szinten egy hazai startup vezető fejlesztőjeként. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy komoly szerverpark nélkül is bonyolult, nagy számítási igényű alkalmazásokat hozzunk létre. Ezzel megnyílhat a fejlesztés egy újabb területe a programozók előtt. Ennek persze van még hová fejlődnie, főleg a költségoptimalizálás terén. 

“A felhőben nagyon sok olyan szolgáltatás van, ami egy virtuális szerver jelenlétét igényli, például adatbázismotorok, cache-ek, vagy keresőmotorok. Ezek mind olyan rendszerek, amik 0-24, egész hónapban futnak és fizeted a költségeket még akkor is, ha mondjuk nem használod.” Gergely ugyanakkor úgy látja, hogy máris történtek lépések a felhő szolgáltatók részéről ennek a skálázhatóságára, így a jövőben ez a probléma is megoldódhat, a termékpaletta pedig szélesebbé válhat. 

A felhő technológiák és az adatbiztonság

Sokakban az egyik első felmerülő kérdés a felhő technológiákkal kapcsolatban az adatok biztonságát érinti. Beszélgetésünk során így erről is faggattuk vendégeinket, akik több év aktív tapasztalattal rendelkeznek a területen.

“A felhőben kevésbé sérülékenyek az adatok, mert be lehet állítani, hogy redundánsak legyenek, több helyen legyenek tárolva egy régión belül. Így hacsak fel nem robbantják az adatcentert, nem valószínű, hogy el fognak veszni” – kezdett bele Holler Kristóf, aki kicsit több, mint másfél éve csöppent bele a Cloud világába, ma pedig junior Cloud Architectként dolgozik. 

“Olyan még nem fordult elő, mióta ezzel foglalkozom, hogy egy felhő szolgáltatónál tárolt adat megsérült, vagy elveszett volna és ezt a fajta megbízhatóságot csak kevés más technológia tudja vállalni” – tette hozzá Szabó Gergely is, aki 2009 óta követi nyomon a felhő technológiák fejlődését. 

Hogy miért is éri meg igazán felhő technológiákkal foglalkozni, azt Kristóf ragadta meg a legjobban, aki így fogalmazott ezzel kapcsolatban:

Ez gyakorlatilag egy olyan játszótér, amire nem kell várni, hogy felépítsék. Szerintem egy nyitottabb, könnyebben használható szolgáltatásokat ad a kezedbe az összes felhő platform. Természetesen előbb meg kell érteni, meg kell tanulni, hogy mit akarsz használni, de utána csinálhatsz, amit akarsz.”

Hamarosan már a Webunin is tanulhatsz Cloud fejlesztést. A BME-vel közös szervezésű képzésünkkel kapcsolatos friss információkért iratkozz fel hírlevelünkre és kövess minket Facebookon, vagy LinkedIn-en, ahol mindenről időben értesítünk majd!

Hírlevél feliratkozás

Az adataim megadásával elfogadom a Cubix Institute of Technology adatkezelési tájékoztatóját.
Oszd meg, ha tetszett:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Beiratkozás most!

Vezetéknév *
Email *
Keresztnév *
Telefonszám *
Válassz kezdés időpontot
Fizetési mód *
Számlázási név
Irányítószám
Cím (utca házszám)
Ország
Város
Cégnév
Adószám

* Az adataim megadásával elfogadom a Cubix Institute of Technology adatkezelési tájékoztatóját.

Are you interested, but have a few questions?​

Fill out this form and we will get back to you and answer all your questions.

Please select form to show
By providing your data, you accept the Cubix Institute of Technology Privacy Policy.

Szeretnék értesülni a következő elérhető tanfolyam időpontjáról.​

Az adataim megadásával elfogadom a Cubix Institute of Technology adatkezelési tájékoztatóját.

Érdekel, de van néhány kérdésem.

Add meg elérhetőségedet és hamarosan jelentkezünk további információkkal a képzéssel kapcsolatosan.

Az adataim megadásával elfogadom a Cubix Institute of Technology adatkezelési tájékoztatóját.

Are you interested, but have a few questions?​

Fill out this form and we will get back to you and answer all your questions.

Please select form to show
By providing your data, you accept the Cubix Institute of Technology Privacy Policy.

Enroll Now!

Fill out this form and we will get back to you and answer all your questions.

First Name *
Email *
Last Name *
Phone number *
Choose starting date
Payment Method *
Billing Name
ZIP
Address
Country
City
Company
TAX Number

* By providing your data, you accept the Cubix Institute of Technology Privacy Policy.