Blog

A UX design szerepe a dashboardok tervezésben

633e0f41baf758f5eda930e0_Image-by-Freepik-1-e1674994608678

A UX design szerepe a dashboardok tervezésben

A UI (User Interface) és UX (User Experience) gyakran emlegetett fogalmak a fejlesztés során. Manapság ugyanis már a belső céges alkalmazások készítésénél sem engedheti meg magának a fejlesztő csapat, hogy egy működőképes, esetleg hatékony alkalmazást készítsen, amit a felhasználók nem tudnak használni. Ez utóbbi rögtön elveszi az eszköz hatékonyságát is, hiszen hiába működik tökéletesen a fejlesztők kezében, ha a végfelhasználók küzdenek vele. A UX design azonban az alkalmazásfejlesztésen túl a dashboardok tervezésében is elengedhetetlenné vált az utóbbi időben, ugyanis nem elég látni a szépen kiszűrt és vizualizált adatokat, azokat meg is kell érteni, hogy értéket teremthessenek. Itt kerül képbe az adatvizualizáció.

Mi is az az adatvizualizáció?

Rápillantva egy sok száz soros Excel táblázatra könnyen érezhetjük elveszve magunkat még akkor is, ha profin kezeljük a képleteket és szűrőbeállításokat. Manapság pedig ennél gyakran jóval nagyobb adatmennyiség feldolgozására van szükség. Mivel az emberi agy könnyebben dolgozza fel a vizuális ingereket, az utóbbi években egyre nagyobb jelentősége lett az adatvizualizációnak.

Ez számos lehetőséget kínál arra, hogy jól érthető, vizuális formában láthassuk a kimutatásokat, törvényszerűségeket, ismétlődő mintákat stb. Ilyen például a diagram, infografika, a Gant-diagram, a hőtérkép, a szófelhő vagy épp a dashboard is.

Varga Tamás, a Starschema Kft. adatvizualizációs csapatának vezetője egy korábbi webináriumunk során bemutatta nekünk az adatvizualizáció fontosságát és a UI/UX design szerepét a dashboardok tervezésében. Az előadást érdemes visszanézni Youtube csatornánkon teljes egészében, néhány kulcsgondolatot azonban írásban is igyekeztünk kiemelni belőle.

“A dashboardot nyugodtan tekinthetjük úgy, mint egy ilyen vizuális layert a felhasználó és az adat között.”

Mire van szükség a dashboard UX tervezéshez?

Összességében elmondható, hogy a legtöbb dashboard tervezési projekt négy részből tevődik össze:

  • forrásadatok,
  • ETL/ELT folyamatok, amin keresztül az adatokat betöltjük az adattárházakba
  • üzleti inteligencia eszközök, például Power BI, vagy Tableau
  • végül eljut a végfelhasználókhoz, akik ezek alapján tudnak döntést hozni.

A projekt felépítését persze nagyban meghatározza az üzleti igény, amit az ügyfél és a végfelhasználók szabhatnak meg. Ez alapján dől el például, hogy milyen adatokat, hogyan és milyen adatvizualizációs eszközzel használjunk.

A Dashboard fejlesztés ideális folyamata

Azért érdemes kiemelni, hogy IDEÁLIS, mert a gyakorlatban sajnos sokszor nem így néz ki a dashboard UX design folyamata. Minél közelebb tudunk maradni az ideális világhoz azonban annál nagyobb a projekt sikerének valószínűsége.

UI/UX design dashboard fejlesztési folyamat

“Jó esetben ez a történet úgy néz ki, hogy mi vagyunk ez a figura a csavarkulcsokkal, aki megépíti ezt az eszközt. Aztán van egy ügyfelünk, akinek van egy üzleti igénye, hogy szeretne valami fajta adatvizualizációs eszközzel létrehozni egy dashboardot. Ő jó esetben pontosan ismeri, hogy milyen adatokból szeretne dolgozni, azok hogyan állnak a rendelkezésére, milyen részletességűek, mennyire vannak karban tartva, validálva vannak-e. Tehát az adatminőség kiváló és hozzáférhető egy kattintással.

Ezt be tudjuk tölteni egy dashboardba, amiről az ügyfélnek pontos elképzelése van egyrészt, hogy hogy néz ki és helyes elképzelése van róla, hogy milyen szerepe van a felhasználók életében. Lehet ugyanis egy harmadik szereplője, aki a végfelhasználója az eszköznek és ez nem feltétlenül esik egybe az ügyfélllel. Lehet ugyanis, hogy az ügyfél egy középvezető a vállalatnál és vannak nekik elemzői, akik majd ezt a dashboardot használni fogják.

Sok esetben ezekhez az emberekhez nem kerülünk kellő közelségbe a fejlesztői folyamat során, vagyis nem ismerjük meg a pontos felhasználói igényeket. Ennek következtében a jellemző fejlesztési folyamat során van egy csomó kérdőjelünk. Nem tudjuk, hogy pontosan honnan, milyen adatot lehet kinyerni, az megbízható-e, egyáltalán kitől kell lekérni, illetve milyen dashboardot szeretne a felhasználó.”

Ha érdekel, hogyan készíthetsz te is olyan dashboardokat, amik maximálisan képesek kiszolgálni a felhasználói és üzleti igényeket, ezáltal pedig akár pénzben is mérhető értéket teremteni, érdemes vetned egy pillantást a Webuni témába vágó képzéseire is. A Data Science kategóriában mindent megtalálsz, ami a hatékony adatvizualizációhoz szükséges.

Mitől lesz sikeres egy dashboard?

  • Képes az üzleti igényekre, problémákra válaszokat adni,
  • ezek akár pénzben kifejezhető értéket is adnak,
  • könnyen használhatóak,
  • megbízhatóak és gyorsak, ezáltal lehetővé teszik a hatékny használatot,
  • fenntarthatóak, könnyen karbantarthatóak, egyes elemei akár újra is hasznosíthatóak más dashboardok tervezéséhez.

Ahhoz, hogy mindegyik fenti pontot teljesíteni tudja a dashboardunk, elengedhetetlen, hogy tervezése során figyelembe vegyük a felhasználói igényeket és UI/UX szempontok alapján dolgozzunk.

Alapvetően a felhasználói élmény nem más, mint az a teljes halmaz, ami magába foglalja a felhasználói interakciókat. Ez a felhasználó interakciójának minden aspektusát lefedi az adott céggel,a szolgáltatással és az adott termékkel. Ez tehát egy hatalmas halmaz. A User Experience dizájn folyamata pedig az, ami során megalkotjuk és tervezzük az interakciót és annak minőségét a felhasználó, a cég és a szolgáltatás, valamint a termék között.”

Hogyan érhető el, hogy sikeres legyen egy dashboard?

  • A megfelelő válaszokhoz megfelelő kérdéseket kell feltenni.
  • Ahhoz, hogy értéket tudjunk szállítani, tudnunk kell, hogy mi értékes az ügyfél számára.
  • A könnyű használhatóság érdekében törekednünk kell az ismerős, letisztult, átgondolt dizájnelemekre és a széleskörű hozzáférhetőségre.

Még fontosabb pedig, hogy ehhez szorosan együtt kell működnünk az ügyféllel és, ha van rá lehetőség, a végfelhasználókkal a fejlesztés során. Így kiküszöbölhetőek az esetleges félreértések, könnyebben mennek a javítások és jobbá válik a fejlesztő és a felhasználók közötti megértés is.

Ha szeretnél még többet megtudni a témáról, Youtube csatornánkon számos érdekes webináriumot találhatsz, amiket ingyenesen visszanézhetsz. Adatok a szoftverfejlesztésben című ingyenes képzésünkön pedig átfogó összefoglalóra találsz a témában.

Hírlevél feliratkozás

Az adataim megadásával elfogadom a Cubix Institute of Technology adatkezelési tájékoztatóját.
Oszd meg, ha tetszett:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Saját blogposztot szeretnél megosztani?

A jelentkezéshez töltsd ki az űrlapot

Vendégcikk beküldése

Add meg elérhetőségeidet, valamint csatold be az általad megosztani kívánt tartalmat.

Az adataim megadásával elfogadom a Cubix Institute of Technology adatkezelési tájékoztatóját.

Beiratkozás most!

Vezetéknév *
Email *
Keresztnév *
Telefonszám *
Válassz kezdés időpontot
Fizetési mód *
Számlázási név
Irányítószám
Cím (utca házszám)
Ország
Város
Cégnév
Adószám

* Az adataim megadásával elfogadom a Cubix Institute of Technology adatkezelési tájékoztatóját.

Are you interested, but have a few questions?​

Fill out this form and we will get back to you and answer all your questions.

Please select form to show
By providing your data, you accept the Cubix Institute of Technology Privacy Policy.

Szeretnék értesülni a következő elérhető tanfolyam időpontjáról.​

Az adataim megadásával elfogadom a Cubix Institute of Technology adatkezelési tájékoztatóját.

Érdekel, de van néhány kérdésem.

Add meg elérhetőségedet és hamarosan jelentkezünk további információkkal a képzéssel kapcsolatosan.

Az adataim megadásával elfogadom a Cubix Institute of Technology adatkezelési tájékoztatóját.

Are you interested, but have a few questions?​

Fill out this form and we will get back to you and answer all your questions.

Please select form to show
By providing your data, you accept the Cubix Institute of Technology Privacy Policy.

Enroll Now!

Fill out this form and we will get back to you and answer all your questions.

First Name *
Email *
Last Name *
Phone number *
Choose starting date
Payment Method *
Billing Name
ZIP
Address
Country
City
Company
TAX Number

* By providing your data, you accept the Cubix Institute of Technology Privacy Policy.